PISMO SRCA NEPOZNATOM JEVREJSKOM RABINU NEPOZNATOM KRŠĆANSKOM SVEĆENIKU NEPOZNATOM MUSLIMANSKOM UČENJAKU

Poštovani,

Ne usuđujem se, jevrejski rabine, nazvati vas pravim imenom. Bojim se vaše optužbe zbog Hamasa i Islamskog džihada. Odmah ćete reći da oni drsko i provokativno lansiranju stotine raketa na državu Izrael. Stoga, Izrael ima pravo na samoodbranu, čak i ako to znači ubijanje nevinih muškaraca, žena i djece u pojasu Gaze.

Bojim se i vas, kršćanski svećenici, jer ćete reći da je krvavi spor oko Jeruzalema stvar između ekstremnih Jevreja i Muslimana. Oboje strane su krive zato što im nedostataje ljubavi jednih prema drugima. Međutim, mi podržavamo Jevreje u Svetoj Zemlji jer to vidimo kao pokajanje za našu krivicu za Holokaust.

Ne plašim se vas, muslimanski učenjaci, jer znam da se bojite da glasno kažete kako se osjećate u svom srcu, niti smijete da kažete što znate u svom umu. Osjećate se sramno jer niste u mogućnosti da pomognete svojoj palestinskoj braći da dođu do pravednog i trajnog mira u Svetoj Zemlji;  jer znate da kamena obrana od pušaka i raketa nije dovoljna da osigura mir za džamiju al-Aqsa.

Međutim, draga moja braćo i prijatelji, ne bojim se upozoriti vas što glasnije mogu na Božje vječnu opomenu u Svetim knjigama:

Ne ubij (KJV) (LXX; οὐ φονεύσεις), ne ubijaj (hebrejski: לֹא תִּרְצָח; lo tirṣaḥ) ili ne usmrti  (RSV)! (Tora, Izlazak 20:13)

Q. Šta ovo znači?

A. Trebali bismo se bojati i voljeti Boga kako ne bismo povrijedili ili naštetili bližnjem u njegovom tijelu, već mu pomogli i sprijateljili se u svim tjelesnim potrebama [u svim potrebama i opasnostima života i tijela]. (Martin Luther, Mali katekizam, Peta zapovijed [79].

Adam je stvoren sam da vas nauči da onaj ko oduzme ljudski život smatra se u Bibliji  kao da je uništio čitav svijet. A onaj ko spasi ljudski život, Biblija smatra kao da je sačuvao čitav svijet (Sinedrij 4,5).

Propisali  smo sinovima  Izraela da onaj ko ubije nevinog čovjeka … kao da je ubio cijelo čovječanstvo. A ko spasi jednog čovjeka – to je kao da je spasio čitavo čovječanstvo (Kur’ran, 5: 32).

Poštovani,

Nije li ovo vječni moralni imperativ za sve i svugdje, posebno u Svetoj Zemlji? Naravno da jeste. Zašto se onda to ne primjenjuje baš u Svetoj Zemlji?

Je li to zato što su srca ljudi u Svetoj Zemlji postala tvrda poput kamena, ili još tvrđa; jer ima kamenja iz kojeg izviru rijeke, a drugi se raspadaju, tako da voda iz njih proteče, a drugi se ruše u strahu od Boga? Trebali bi znati da je Bog obaviješten o svemu što čine.

Ali jesmo li mi, braća moja  i prijatelji, obavješteni  o onome što danas generali jastrebovi čine  protiv nevinih muškaraca, žena i djece nad Gazom?

Recite što god hoćete, ali reći ću vam da nemate pravo tvrditi da ste iskreni i pošteni čitatelji Svete Knjige.

Što se tiče trenutnog stanja u Svetoj Zemlji, vi, židovski rabini, kršćanski svećenici i muslimanski učenjaci, primjer ste onih kojima je naređeno da snose odgovornost i dignu svoj glas protiv ubijanja nevinih muškaraca, žena i djece, ali oni su propustili da to učine.  Stoga su postali poput magarca koji nosi hrpu knjiga koje im ne koriste. Zaista, primjer zla je primjer onih koji ignoriraju Božje riječi. Bog ne voli ljude koji čine nepravdu.

Umjesto da pravo vode i zaustave jastrebove generale da ubijaju nevine ljude, generali jastrebovi krivo vode i sprečavaju vas da spasite nevine, što bi bilo kao da ste spasili cijelo čovječanstvo.

Jeste li zaista toliko slijepi da ne vidite da se upravo danas pred vašim očima cijelo čovječanstvo ubija dok se nevine muškarace, žene i djece uživo ubija na desetine puta u Svetoj Zemlji?

Da li se pitate  kako će ljudska savjest ovo sve preživjeti pod uvjetom da još uvijek negdje postoji neka ljudska savjest?

Poštovani  nasljednici Tore (Starog zavjeta), Jevanđelja (Novog zavjeta) i Kur'ana (Posljednjeg zavjeta) ako vam ovo pismo od mog srca dođe, mislite na nevine ljude i djecu koja su danas ubijeni u Svetj Zemlji, razmislite šta ste trebali učiniti da spasite nevine živote kako biste  mogli reći da ste spasili cijelo čovječanstvo.

Inače, čitavo čovječanstvo se danas ubija u Svetoj Zemlji, koja možda više nije ni Sveta, već Krvavo Nesveta.

Neka Bog spasi djecu Ibrahimovu / Abrahamovu od te anateme! Amin!

S poštovanjem,

Mustafa Cerić, Ph.D.

Bosanski reisu-l-ulema (1993-2012)

2 comments

  1. postovani reisu-l-ulema (1993-2012), Ovaj danasnji tekst kao i objave od 10. i 15. Maja cine me ponosnim,ustvari ovo je samo vratilo raniji osjecaj od-do 2012.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *