JESU LI RUSKI AMBASADOR ALEKSANDAR BOCAN – HARČENKO U BEOGRADU I IGOR KALABUKHOV U SARAJEVU VIJESNICI TREĆEG SVJETSKOG RATA

Komentar dana
Poruka iz Sarajeva za ruskog ambasadora u Beogradu: – Ako na Balkanu ne žive normalno Bošnjaci i Albanci, neće ni Rusi u Rusiji!
Neki analitičari smatraju da je već u toku Treći svjetski rat. Drugi, pak, misle da se otvaranjem regionalnih sukoba nižeg intenziteta (Balkan, Srednji Istok…) odgađa Treći svjetski rat jer proizvođači i trgovci oružja kroz regionalne sukobe nalaze kakvo-takvo tržište za svoju robu.
Hladni rat je završen ukinućem Sovjetskog Saveza (1992), ali je nastavljena hladna i vruća borba za premoć istih i novih sila na svjetskoj sceni. Nova Rusija nakon Sovjetskog Saveza s Borisom Jeljcinom na čelu bila je pristala na poštivanje pravila međunarodnih pravnih i civilizacijskih normi, ali dolaskom Vladimira Putinom na kormilo, Ruska Federacija se vratila staroj priča o hladnom, a ponegdje i vrućem rata s Zapadom, posebno s Amerikom.
Raspad post Titove Jugoslavije bio je krvav s posljedicom genocida nad Bošnjacima/Bosancima u Bosni. Jeljcinova Rusija je podržala osnivanje međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu, gdje su privedene srpske političke i vojne vođe na odgovornost za genocid u Bosni. Slobodan Milošević je umro prije presude, ali je ostalo zapisano da je bio optužen za opsadu Sarajeva te za genocid u Srebrenici i drugim bosanskim općinama. Radovan Karadžić je osuđen na doživotnu robiju zbog genocida, dok Ratko Mladić čeka konačnu presudu 8. juna ove godine.
Nezavisna međunarodno priznata Republika Bosna i Hercegovina je preživjela srpsku agresiju a Bošnjaci/Bosanci su ostali na nogama unatoč genocidu. Za razliku od Jeljcinove, Putinova Rusija je slijepo i pristrano stala na stranu srpske politike do te mjere da službeno negira punopravne rezultate međunarodnog suda pravde u Hagu o dokazanom genocidu nad Bošnjacima/Bosancima u Srebrenici.
U zadnje vrijeme ruska politika kroz ponašanje svoga ambasadora u Sarajevu sve više izražava otvoreno neprijateljstvo prema Bosni i Bošnjacima u Bosni. Ambasador Igor Kalabukhov u Sarajevu više liči na srpskog nego na ruskog ambasadora. On onomad javno prijeti jezikom diktata ili diktatora da se Bosna ne smije učlaniti u NATO jer bi to bio neprijateljski čin protiv Rusije iako Bosna nije nikad imala ništa protiv Rusije.
Štoviše, ruska ambasada u Sarajevu je jednostrano protiv svih normalnih odluka PIC-a o efikasnom funkcioniranju bosanskog društva i države. Zbog nediplomatskog i neprijateljskog ponašanja u zemlji domaćina, ruski ambasador bi u drugim državama bio proglašen personom non grata. Bio bi protjeran iz zemlje domaćina. Ali, Bosna je neviđeno čudu u svakom pogledu, posebno u pogledu otpornosti (resilience) naspram nediplomatskih i bahatih stranaca.
Mislio sam da je ruski ambasador Igor Kalabukhov u Sarajevu izuzetak u nediplomatskoj bahatosti. No, kad progovori njegov mu kolega u Beogradu Aleksandar Bocan – Harčenko vidjeh da nije riječ o greški, već o sistematskoj diplomatskoj verbalnoj ruskoj invaziji na Balkanu, a nije isključena ni neka druga invazija ako i kada zatreba.
Kakav je to ruski ambasador u Beogradu koji prijeti Albancima na Kosovu da neće biti mirni ako Srbi nisu mirni? A koga to Albanci uznemiravaju? Jesu li Albanci išli u Beograd da ruše “fundamentalističke“ zidove oko srpskih kuća ili su Srbi dolazili na Kosovo da Albancima ruše njihove porodične zidove da bi im narušili njihov privatni život? Izgleda da je ruski ambasador u Beogradu pao s Marsa pa mu nije ništa jasno šta se događalo na Kosovu. Ali, i šta se događalo u Bosni prije Kosova – genocid nad Bošnjacima/Bosancima.
Zanimljivа je teza ambasadora Harčenka kako je ”Запад вештачки створио негативну слику о Србима која не одговара стварности. А опаку улугу је одиграо Трибунал за бившу Југославију, који је искориштен као алат”. Ovo je dosada navjveći cinizam i kreataivna laž, koja nadmašuje čak i Ćosićeva očekivanja stvaralače laži za srpsku stvar i slobudu.
Prisustvo NATO-a na Balkanu nije ničije inatsko rivalstvo već nužna potreba da se očuva mir ne samo na Kosovu već i u cijeloj regiji Zapadnog Balkana. I Europi, naravno! Kad američki Specijalni predstavnik američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Matthew Palmer izjavi da Amerika podržava „veliku“ Bosnu, onda je to jasna poruka ruskoj politici da odustane od opstrukcije bosanske države na njenom euroatlantskom putu. Ako moćni Staljin nije mogao uplašiti Josipa Broza Tita kad je bio najmoćniji da mu Tito kaže „NJET“, zar Putin misli da može uplašiti nas, Albance i Bošnjake, na Balkanu, koji su iskusili sve golgote ovoga svijeta zbog srpske osvete protiv Turaka, kojih više nema i srpske hegemonije, koja se svakodnevno nameće kao pošast.
Naravno, ovakva ruska samo-porazna (self-defeating) diplomacija nije ono što Bošnjaci i Albanci na Balkanu očekuju od Rusije, koja je, nažalost, nasjela na jeftinu srpsku propagandu, propagandu koja je, prije svih, štetna za srpski narod a onda i za srpskog saveznika Rusiju, koja se u zadnje vrijeme ponaša na način većeg Srbina od samih Srba – veći katolik od pape u Rimu.
Ruska pamet očito ne uči iz povijesti Balkana, povijesti koja je puna baruta. Potrebna je najmanja žigica da se zapali ne samo Balkan već i Europa i svijet. Zato je naša poruka Kremlju da se ruskog ambasadora treba dobro obučiti da zna šta je Balkan, posebno Bosna, da zna gdje dolazi kako ne bi bio uzrok da se ruska diplomacija optuži za atentat na Franza Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju. Balkan nije ni Afganistan ni Sirija ni Ukrajina. Balkan je kolijevka europske i svjetske kulture i civilizacije od Atine do Sarajeva. Zato se od kolijevke ne može tražiti da bude bilo čiji privjesak. Kolijevku se mora poštovati baš zato što je kolijevka.
Zato ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan – Harčenko mora znati: – Ako na Balkanu ne žive normalno Bošnjaci i Albanci, neće ni Rusi u Rusiji! U Ruskoj Federaciji živi 40 milijuna muslimana ili 25 % sveukupnog stanovništva Rusije, koji znaju ko su i šta su Bošnjaci i Albanci na Balkanu!
Ruski ambasador u Sarajevu Igor Kalabukhov već zna: – Nema odustajanja od „velike“ Bosne, koja treba da bude primjer suživota i tolerancije za Balkan, Europu i Rusiju!
Neće biti Trećeg svjetskog rata sve dok je Sarajevo mirno uz Božju milost, bosanske vitezove i NATO-vo prisustvo na Balkanu!
I Rusija može biti mirna dok god je Balkan miran!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *