POSVEĆENOST SAD-a ZAPADNOM KALKAN

Vijest dana
Izjava za javnost
Državni sekretarijat
Ned Price, Glasnogovornik
26. April, 2021
Sjedinjene Države su predane pružanju podrške zemljama zapadnog Balkana na njihovom putu ka evropskim integracijama i članstvu u ključnim evropskim i euroatlantskim institucijama. Radimo sa zemljama zapadnog Balkana i našim evropskim partnerima kako bismo unaprijedili državnu upravu, vladavinu prava i reforme protiv korupcije – kao i promociju neovisnih medija i aktivnog civilnog društva – koje će ojačati evropsku perspektivu regiona i unaprijediti dugoročno – stalan cilj cijele Europe, slobodne i u miru.
Posvećeni smo pomaganju zemljama zapadnog Balkana da prodube vlastita regionalna ekonomska partnerstva, postignu svoje klimatske ciljeve, suprotstave se ruskoj energetskoj prisili diverzifikacijom i razvojem čiste energije, te suzbiju korupciju i organizirani kriminal. Također, želimo pomoći regiji da raste i napreduje, istovremeno štiteći stratešku infrastrukturu i industriju od kineske zloćudne prakse.
Pored naših snažnih ekonomskih veza s regionom, Sjedinjene Države cijene svoja partnerstva u odbrambenom i sigurnosnom prostoru, uključujući i naše najnovije saveznike u NATO-u, Crnu Goru i sjevernu Makedoniju. Namjeravamo tu suradnju dodatno poboljšati zajedničkom obukom, vježbama, raspoređivanjem i nabavkama.
Pozdravljamo napredak koji su Albanija i sjeverna Makedonija postigle na kritičnim reformama i nastavljamo podržavati otvaranje pregovora o pristupanju EU s obje zemlje u junu.
Sjedinjene Države su spremne da podrže rad na sveobuhvatnom, obavezujućem sporazumu o normalizaciji između Kosova i Srbije, usredsređenog na uzajamno priznavanje, koji postavlja temelje trajne saradnje i prosperiteta. Podržavamo dijalog pod pokroviteljstvom EU i potičemo strane da se ponovno uključe u ovaj proces s osjećajem hitnosti za rješavanje tehničkih i političkih pitanja. Sarađivaćemo sa Srbijom i Kosovom na sprovođenju njihovih obaveza iz Washingtona kao podrška cilju pune normalizacije.
Sjedinjene Države rade s međunarodnom zajednicom kako bi podržale Bosnu i Hercegovinu u provođenju reformi koje će joj omogućiti napredak i osigurati status kandidata za EU, uključujući izborne reforme. Ured visokog predstavnika (OHR), koji je osnovan prije 25 godina prema Dejtonskom mirovnom sporazumu, značajno je pridonio tamošnjem miru i stabilnosti. I dalje podržavamo važnu ulogu OHR-a u unapređivanju agende 5 + 2, s ponovnim fokusom na antikorupciju kao ključ za učvršćivanje vladavine zakona.
Kao što smo vidjeli, nedavna neopravdana spekulacija o promjeni granica na Balkanu po etničkoj liniji rizikuje da potakne nestabilnost u regiji i pobudi sjećanja na prošle tenzije. Stabilna, prosperitetna budućnost zapadnog Balkana mora se temeljiti na dobroj državnoj upravi, vladavini prava, multietničkoj demokraciji i poštovanju ljudskih prava i osnovnih sloboda.
KOMENTAR
Ovo je jesna poruka i upozorenje svima na Balkanu da se prestane razmišljati o „mirnom“ ili drugačijem razdvajanju po etničkoj liniji, kao i da se prestane s ratno-huškačkom retorikom iz bilo kojih razloga. Nema promjene granice i nema dominacije nikoga nad nikim. Jednakost i ravnopravnost su blagodat svih.
Ovo je jasna poruka i poziv svima na Balkanu, koji vjeruju u potrebu za dobrom državnom upravom, za vladavinom prava, za multietničkom demokracijom i za poštovanjem ljudskih prava i osnovnih sloboda da predano i uporno rade na tome bez odlaganja i bez uzmicanja.
Otvori link ovdje
U.S. Commitment to the Western Balkans - United States Department of State
STATE.GOV
U.S. Commitment to the Western Balkans – United States Department of State

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *