MOJ OMAŽ ŠEJHU DR. ABDUL HAMIDU ABU SULEJMANU (1936-2021) BIO JE VELIKI VIZIONAR I MISIONAR BIO JE VELIKI DOST BOSNE

 

Jučer, 18. avgusta, 2021, na dan Ašure 10. Muharrema 1443, preselio je na Ahiret  veliki čovjek i dokazani prijatelj Bosne  Šejh dr. Abdul Hamid Abu Sulejman.

Rođen je 1936. godine u Mekki. Diplomirao je 1959. na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Kairu. U Americi je 1973. doktorirao političke nauke na Univerzitetu u Pensilvaniji, gdje je inicirao osnivanje Udruženja muslimanskih studenata u Americi i Kanadi.

Ključni je osnivač Međunarodnog instituta islamske misli (IIIT), gdje je bio i ostao direktor sve do svoje smrti.

Imao sam čast upoznati se sa prof. dr. Abdul Hamidom Abu Sulejmanom u Kuala Lumpuru, Malezija, krajem osamdesetih prošlog stoljeća prilikom moje posjete Maleziji sa rahmetli Salemom Šabićem u svojstvu glavnog imama Zagrebačke džamije na poziv malezijskog biznismena Hadži Hamdana.

Dr. Abdul Hamid nas je primio u svojstvu rektora Međunarodnog islamskog univerziteta (IIU). Na tom položaju zadržao se jedanaest godina (1988-1999). To je bila njegova najveća ljubav: odgoj i obrazovanje mladih.

U stvari, dr Abdulhamid je vjerovao da, kako je govorio: “Islamska renesansa neće se ostvariti bez sveobuhvatne društvene reforme, koja je moguća jedino kroz kvalitetni odgoj i obrazovanje. Nedostatak kvalitne edukacije je glavni uzrok da su muslimani danas pjena poput pjene bujice.”

U tom duhu dr. Abdul Hamid je inicirao i aktivno sudjelovao u podizanju mnogih univerziteta u muslimanskom svijetu.

Bio je oštri kritičar muslimanskog društva sa akcentom na krizu muslimanskog uma i potrebu za duhovnom i intelektualnom reformom kod muslimana.

Naslovi njegovih glavnih knjiga to najbolje ilustriraju: “Kriza muslimanskog uma” i “Reforma moderne islamske misli”.

Njegova intelektualna osjetljivost i ažurnost nije bila samo na papiru, već se manifestirala u konkretnoj akciji kroz razne vidove društvenog i akademskog angažmana.

Možda, u intelektualnim krugovima slovio je više kao aktivista nego kao intelektualac, a među aktivistima zauzimao je prvo mjesto intelektualca.

Jednostavno, nemirni duh i um dr. Abdul Hamida nije ostajao ravnodušan prema situaciji u muslimankom Ummetu, koji već dugo pati od unutrašnjeg nasilja i vanjskih predrasuda prema islamu.

Otuda su i njegove prepoznatljive knjige: “Nasilje i upravljanje političkim sukobima u islamskoj misli”, “Islamska teorija međunarodnih odnosa” i “Kur'anski svjetonazor”, u kojima je nastojao potaknuti muslimanske mislioce da slobodno misle, kao i da podsjeti vanjski svijet da je Kur'an Božja knjiga, gdje svako može da nađe odgovor na ključna pitanja ljudskog života.

S velikim zadovoljstvom ističem da je dr. Abdul Hamid posjetio našu zemlju u septembru 2010. god., kao počasni gost predavač na tribini „Ummet danas“ u organizaciji Udruženja ilmijje Islamske zajednice Bosne i Hercegovine, gdje je 21. septembra u amfiteatru Gazi Husrevbegove medrese održao predavanje o temi:  „Faktor mjesta i vremena u tumačenju islama“. I iz ovog naslova se jasno vidi koliko je dr. Abdul Hamid bio angažiran oko islamskih tema današnjice i sutrašnjice.

Njegova posjeta našoj zemlji bila je prilika da se upozna s muslimanima „žive Andaluzije“ u Europi što je žarko želio nakon iskustva sa bosanskim studentima, koji imaju najviše zahvaliti njemu, kao rektoru, da su im vrata Međunarodnog islamskog univerziteta (IIU) u Maleziji bila širom otvorena.

Bio je jako sretan što su bosanski studenti, kao prognanici zbog agresije na Bosnu i genocida nad Bošnjacima-muslimanima, koji su studirali na IIU u Malezije dok je on bio rektor,  uspješni u obnašanju važnih funkcija u bosanskom društvu.

Nije samo želja velikog čovjeka i prijatelja Bosne dr. Abdul Hamida bila ispunjena da dođe i doživi Bosnu na poziv Udruženja ilmijje te da održi predavanje pred bosanskom ulemom na tribini „Ummet danas“ nakon plamena od granatiranja Sarajeva.

Želja se ispunila i velikom sirijskom alimu Muhammadu Saidu Ramadanu al-Boutija, koji je nažalost ubijen u Damasku, kao i ktualnom tunižanskom islamskom političkom aktivisti Rašidu al-Ganušiju, koji mi je, nakon svega što je vidio i čuo u Bosni, rekao da se uvjerio da je sekularna država dobra prilika za slobodni islam u slobodnom društvu.

Žao mi je što je ova tribina „Ummet danas“ ukinuta nakon mog odlaska sa položaja reisu-l-uleme. Ne znam čija je to pamet, ali znam da nije ni modra ni zdrava pamet.

Zar nije lijepo i korisno da svakog mjeseca Udruženje ilmijje poziva nekog alima iz muslimanskog svijeta, koji ima šta da nam kaže o stanju univerzalnog muslimanskog Ummeta, čiji smo mi neodvojivi dio?

Naravno, da jest. Nadam se da će se ova tribina „Ummet danas“ obnoviti. Posebno danas kad je muslimanki svijet  suočen sa novim velikim i nepredvidivim iskušenjima nakon nedavnih zbivanja u Afganistanu.

S našim dostom dr. Abdul Hamidom sve je počelo od tog našeg prvog susreta krajem osamdesetih na IIU, Malezija. Dr. Abdul Hamid  me nije prihvatio samo kao brata, već kao otac sina, koji je imao puno želja i potreba. Želje su bile da nas se sjeća, a potrebe su bile da se bosanskim studentima osigura upis i stipendija na IIU.

Dr. Abdul Hamid je ispunio oba moja očekivanja. Njemu Bosna nije bila samo na jeziku, već u duši i srcu. Preživljavao je dane i noći agresije na Bosnu kao i svaki Bosanac. Zato su bila otvorena ne samo vrata univerziteta, već i vrata njegovog doma za sve bosanske studente, jer im je dr. Abdul Hamid otvorio svoje plemenito srce.

Dovoljna je bila preporuka s mojim potpisom da se svaki studen iz Bosne upiše na univerzitet i dobije stipendiju.

To je moglo doći samo od čovjeka velikog srca kao što je bio prof. dr. Abdul Hamid Abu Sulejman, kojem svi bosanski studenti koji su studirali na IIU, duguju veliku zahvalnost i obavezu da mu svakodnevno uče Fatihu za ono što je učinio za njih i za našu domovinu Bosnu.

Jako sam tužan zbog smrti dr. Abdul Hmida, ali sam i sretan što sam imao priliku upoznati se i raditi sa takvim vizionarem i misionarem, koji se rađa jednom u stoljeću.

Učim dovu Milostivom Allahu da mu oprosti grijehe i nagradi ga za njegova dobra djela, posebno za dobra djela prema Bosni i bosanskim studentima!

Dragi Doktore: Halal olsun!

Al-Fatiha!

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *