ZUMRETA, MUNIRA I KADA – BOSANSKE HEROINE SIMBOLI SU BORBE ZA BUDNU SAVJEST  ČOVJEČNSTVA  

Žao mi je što bosanska heroina Zumreta Šehomerović Srebreničanka, neka joj se Allah Milostivi smiluje u Džennetu, nije dočekala da čuje, da vidi i da odahne nakon konačne presude o doživotnoj robiji srpskom ratnom zločincu Ratku Mladiću za genocid u Srebrenici.

Smijem da kažem, međutim, da je umjesto Zumrete odahnuo njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas, koji je rekao: „Osjećam olakšanje zbog konačne presude Ratku Mladiću odgovornom za genocid u Srebrenici“.

Otvori link ovdje:

https://www.aa.com.tr/ba/svijet/mvp-njemačke-heiko-maas-osjećam-olakšanje-zbog-konačne-presude-ratku-mladiću/2267689

Ova izjava Heiko Maasa je jasna poruka i poduka kako za negatore genocida tako i za samo- negatore konačnih presuda o genocidu „Haškog tribunala“ u Bošnjaka, koji onako usput vole minimizirati i omalovažavati te presude jer su kao nezadovoljni sa konačnim rezultatima rada Tribunala, ali se ne miču s mjesta. Niti imaju uvid u stotine hiljada dokaznih dokumenta, koji su sada dostupni u Informativnom centru Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Vijećnici zahvaljujući dosadašnjem gradonačelniku grada Sarajeva Abdullahu Skaki.

Otvori link ovdje:

https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&ved=2ahUKEwi0-KXp-o7xAhXQk4sKHZZ3B6oQFjAAegQICBAD&url=http%3A%2F%2Fwww.centar.ba%2Fnovost%2F14306%2Fotvoren-informativni-centar-medunarodnog-krivicnog-suda-za-bivsu-jugoslaviju&usg=AOvVaw0CWKjLdGetydXgn4x_yE6m

No, drago mi je što su Munira Subašić i Kada Hotić doživjele konačnu presudu Ratku Mladiću. Ne znam da li su imale vremena da odahnu kao Heiko Maasa, ali znam da su zaslužne više neko iko što je naša nacija odahnula jer je bila u strahu od vanjskih i unutarnjih izdajnika, negatora i samo-negatora genocida.

Znam Muniru i Kadu, kao što sam znao  i njihovu vjernu drugu Zumretu,  od prvih dana njihove borbe za istinu, pravdu, mir i pomirenje u našoj zemlji. One su mi bile inspiracija za inicijativu da se donese rezolucija u Europskom parlamentu (2009) o genocidu u Srebrenici te da se 11. juli proglasi danom sjećanja na genocid u Europi i cijelom svijetu. Britanija i neke druge zemlje su to već usvojile.

Bilo je i drugih koji su se u početku borili za srebreničku istinu i pravdu, ali Munira-hanuma  i Kada-hanuma su ostale najupornije i najuvjerljivije u svojoj borbi, koju je cijeli svijet prepoznao. Siguran sam, prepoznat će to i komitet za dodjelu Nobelove nagrade za mir ako je u tom komitetu ostala i trunka ljudske savjesti i stida od sramne promocije negatora genocida notornog i zloglasnog Petra Handkea.

Nije Muniri i Kadi potrebna Nobelova nagrada. Njima je najveća nagrada kad mogu mirno zaspati u saznanju da su uradile sve što su mogle za svoje šehide/sinove koji su ubijeni u srpskom genocidu.

Međutim, bosanske heroine Munira i Kada treba da dobiju Nobelovu nagradu za mir kao izraz priznanja za njihovu dosljednu borbu za čast i slobodu savjesti čovječanstva.

Mnogo je više u svijetu onih koji su svjesni važnosti to što rade Munira i Kada u ime čovječanstva nego onih u domovini koji su svjesni važnosti toga što rade Munira i Kada u ime bosanske nacije.

U ostalom, živo sjećanje na genocid u Srebrenici globalnih razmjera održava se zato što je svijet shvatio da je u Srebrenici prekršena zakletva „nikad više“ („Never Again“). Otuda je i olakšanje kod Heiko Maasa nakon konačne presude Ratku Mladiću za genocid u Srebrenici da se ovako nešto neće nikad i nikome više ponoviti u Europi.

Mi, Bošnjaci/Bosanci, ni krivi ni dužni, platili smo visoku cijenu. Savjest  čovječanstva se zbog toga probudila. Možda ne na vrijeme i u dovoljnoj mjeri, ali se ipak probudila.

Zato je naša moralna i bosanska dužnost da ne dopustimo da savjest čovječanstva opet zaspi pred zločinom genocida bilo gdje i bilo protiv koga!

Naše heroine Munira i Kada upravo to rad – stalno bude savjest čovječanstva svojom upornom borbom!

Mi im trebamo na svaki način pomoći!

Trebamo biti zahvalni Muniri i Kadi!

Trebamo biti na njih ponosni i sretni što ih nacija ima kao simbole borbe za budnu savjest čovječanstva!

Allahu Svemogući,

Osnaži Muniru i Kadu u njihovoj borbi za istinu, pravdu, mir i pomirenje u Bosni!

Allah Sveznajući,

Pouči nas kako da se odupremo negatorima genocida i samo-negatorima punopravnih presuda za genocid! Amin!

Allahu Milostivi,

Omili nam istinu i pravdu uvijek i na svakom mjestu! Amin!

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *