KUČANOV ODGOVOR NA MOJE OTVORENO PISMO

Pismo – odgovor Milana Kučana na moje otvoreno pismo njemu u vezi pojave “nonpapera” o mirnom razdruživanju Bosne i Kučanovom desetogodišnjem tajnom izvještaju u ime slovenačke vlade Europskoj uniji o trećoj opciji za mirno razdruživanje Bosne ako se građani u Bosni ne mogu dogovoriti, što je nastavak Tuđman-Miloševićevog dogovora u Karađorđevu o podjeli Bosne.
Kučanovo pismo objavljujemo u cijelosti.
Slijedi moj odgovor na Kučanov odgovor na moje otvoreno pismo u narednim danima, ako Bog da.
Čitaj Kučanovo pismo pažljivo i razmišljaj, kao Bošnjak/Bosanac!
Dr. Mustafa Cerić
Reisu-ul-ulema emeritus Bosne i Hercegovine
Ljubljana, 3 maj 2021.
Poštovani gospodine Mustafa Cerić,
U odgovoru na vaše polemično otvoreno pismo najprije želim naglasiti da sam se u odnosu prema BiH dosljedno, uvijek i svugdje zalagao za teritorijalnu cjelovitost suverene BiH koju jednakopravno konstituiraju sva tri naroda, Bošnjaci, Hrvati i Srbi, u granicama koje je imala kao jugoslovenska republika. Dosljedno sam se zauzimao i za budućnost BiH u EU što bi njenim državljanima garantiralo mir, sigurnost, prosperitet, jednakopravnost i dostojanstvo. Za sve to se zalažem koliko god mogu i sada. To znate, odnosno morali bi to znati i vi g. Ceriću.
Zato me je iznenadilo vaše pismo i vaše tumačenje moga izvještaja o BiH. Pripremio sam ga u početku 2011. godine na zahtjev tadašnjeg predsjednika slovenske vlade kao temelj za njegovu raspravu o stanju u BiH o kojoj su trebali raspravljati na vrhu EU, ali je kasnije otkazana. Prilikom pripreme izvještaja polazio sam od krute realnosti u kojoj žive državljani BiH i ne iz fiktivnih stanja i iracionalnih supstitucija. Moje polazište je bilo da opstoj BiH garantiraju njeni državljani, jer je to njihov interes, a ne sile izvana ili odozgo. Uvjeren sam da samo na takav način politika rješava probleme, uvijek sa pogledom u budućnost i ne u prošlost. Činjenica je da je period od usvajanja Daytonskog sporazuma u velikoj mjeri period izgubljenih prilika i da bi nastavak postojećeg stanja značio teško zamjenljiv gubitak za ekonomski i socijalni razvoj, za prosperitet, za postizanje funkcionalisti države za njeno približavanje EU.
Izvještaj je ponudio predstavnicima Slovenije osnovna opredjeljenja i detaljnije stavove o BiH u dubokoj raspravi vrha EU. Sam kao političar bio bih sretan takve analize koja bi mi, bez obzira da li se sa njenim određenim elementima slažem, pokazala gdje je potrebno usmjeriti sve svoje napore i nastojanja da se postojeće stanje i negativne tendencije promjene u pozitivnu smjer. Posebno sam se zalagao za poseban angažiran odnos EU da bi država postala funkcionalna i da bi se u nastavku tako osposobljena mogla započeti jednakopravan dijalog u pregovorima o ispunjavanju kriterija za njeno učlanjenje u EU.
Zato ne dijelim vaše mišljenje, poštovani g. Ceriću, da je sreća da međunarodna zajednica nije raspravljala o izvještaju. Žao mi je da nije prepoznala prilike koje sam u izvještaju predvidio. Možda bi bilo stanje u BiH danas mnogo drugačije ukoliko bi bio bilans njenog angažmana pozitivniji i ne bi prevladalo zadovoljstvo u statusu qou i činjenici da u BiH sada nema rata, kao što mi je rečeno u Briselu, gdje se sa izvještajem nisam nametao sam.
Šta želim reći. Cijela moja analiza, uključujući i dio koji vas je, tako izuzet, naveo na pisanje, poziv je za očuvanje teritorijalne cjelovitosti BiH. Ponavljam, BiH kao države tri jednakopravna naroda. Famozni non-paper, onoliko koliko je poznat javnosti, zalaže se za podjelu BiH bez da bi o tome konsultirao njene državljane.
U tome je, poštovani g. Ceriću, bitna razlika. Jeste li pomislili da je možda i sami dijelite kada je nazivate samo kao Bosnu? Hoćete li se upitati koliko ste i sami doprinijeli da bi Bosna i Hercegovina opstala kao država tri jednakopravna naroda i istovremena učinila važne korake prema svojoj funkcionalnosti i približavanju EU. Sa drugačijim opredjeljenjem znatno bi doprinijeli tome da bi razmišljanja o podjeli BiH bila suvišna. Nažalost, takva razmišljanja postoje kako unutar tako i izvan BiH.
Lijepo vas pozdravljam i poručujem da se i u Sloveniji suočavam sa korona virusom ali i sa manipulacijama o ”non-paper” i mojoj poruci. Nažalost i s vašim.
Milan Kučan
P.S. Kakav je i danas moj stav o BiH možete provjeriti ukoliko pogledate moj intervju kojeg sam dao 16. 4. 2021 za Centralni dnevnih Face TV.
May be an image of tekst
See Insights
Povećaj vidljivost komentara
1
Sviđa mi se

 

Komentar
Podijelite

One comment

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *