DRUGARSKI POZDRAV I BRATSKI SELAM NERMINU NIKŠIĆU

 

Poštovani druže Nikšiću,

Bez laskanja, želim da vam se zahvalim na vašem ličnom doprinosu u borbi za očuvanje bosanskog državnog suvereniteta, teritorijalnog integriteta i bosanske multietičnosti, muti-kulturalnosti i multipolitičnosti. Na  mom reisovskom spisku vi zauzimate solidno mjesto branitelja bosanske slobode i časti u najtežem iskušenju za bosansku državu i naciju.

Danas je deveti dan posta u lijepom Ramazanu u ružnim okolnostima korone. Voli bih da ste mi čestitali mubarek Ramazan, makar što sam „nekadašnji“ reisu-l-ulema u Bošnjaka, kojeg se vi sjećate po sjećanju na ružno vrijeme kad je vaš ministar Emir Suljagić imao namjeru da ukine islamsku vjeronauku u školama u Kantonu Sarajevo. No, ne bih o tome jer to je završena priča o kršenju ljudskih prava u pokušaju jednog vašeg partijskog ministra, posebno prava na slobodu savjesti vjere muslimana u Kantonu Sarajevo.

Više mi je zanimljiva vaša reakcija na moju reakciju na reakciju vašeg Es-de-pe-ovog potpredsjednika Vojina Mijatovića. Očekivao sam od vas, Nikšiću, da vi Mijatovića, kao njegov multietnički partijski šef,  upozorite da nije primjereno da se ikoga u Bošnjaka/Bosanaca, pa tako ni Bakira Izetbegovića, optužuje da nameće kolektivnu krivnju srpskom narodu za genocid nad Bošnjacima/Bosancima. To jednostavno nije tačno. Zato sam imao potrebu da branim Bakira od napada Mijatovića. Branio bih i vas, Nikšiću, da vam je neko rekao da zastupate stav da je cijeli srpski narod genocidan. Ni jedan Bošnjak/Bosanac nije to nikad rekao, ali srpski negatori genocida u Srebrenici to stalno ponavljaju  na način da sakrivaju i veličaju presuđene ratnih zločinaca i sklanjaju u Beogradu desetine osumnjičenih Srba za ratni zločin u Bosni u ime cijelog srpskog naroda. E, to, Nikšiću, trebate objasniti Mijatoviću kao prvi i najvažniji korak u vašem es-de-pe-ovskom ratu protiv korupcije, koju velikodušno podržavam.

Naravno, zna to sve i Mijatović, ali da bi se dodvorio svojim Srbima u Banjoj Luci, on mora da udara nekoga u Bošnjaka u Sarajevu, u ovom slučaju Bakira, zato što je malo opahnuo udarcem svog mu bivšeg partijskog jarana Milorada Dodika, koji je nekoć bio veći  Bosanac od njega, koji je rekao „genocid je bio u Srebrenici“. Ni Mijatović ne negira genocid, ali ga i ne priznaje. Jedno je da Mijatović kaže da „ne negira“, a drugo je da ne kaže da „priznaje“ genocid. Nikšiću, razmisli malo o tome.

Međutim, pozdrav Mijatovića Barkiru Izetbegoviću s prijetnjom da „ne smijete doći bez 100 policajaca u obezbjeđenju“, nije stvar o kojoj vi i ja trebamo raspravljati kao suprotstavljene  strane. Šta mislite, Nikšiću, šta bi se dogodilo da je neko rekao Mijatoviću da „ne smije doći u bilo koji grad u Bosni bez 100 policajaca“? U tom slučaju Es-de-pe bi najoštrije digao svoj glas protiv takvog nacionalizma i šovinizama. Ali, kad tako nešto kaže vaš partijski jaran Mijatović, onda vi Nikšiću optužite nekadašnjeg Reisa za “pucanj” u multietničku Bosnu i Hercegovinu. I k tome još dodate da „njegova (nekadašnjeg Reisa) reakcija nije “pucanj” niti stavljanje mete samo na Vojina Mijatovića, već na sve Vojine, sve one koji ne pristaju da ih dijele po tome kako se zovu, da li se i kojem Bogu mole ili uopšte ne mole“.

Otvori link ovdje:

https://www.klix.ba/vijesti/bih/niksic-u-bih-treba-objaviti-rat-korupciji-i-kriminalu-onda-snsd-sda-i-hdz-gube/210420161

Ne znam, Nikšiću, kojim jezikom da vam objasni da to što priča Mijatović je upravo pucanj u multietničku Bosnu. Kako to ne shvatite? Zar je vaša patološka mržnja prema Es-de-a baš tolika da ste slijepi u zdrav mozak pa ne razumijete šta nam (vam) Mijatovića poručuje? Vi imate pravo na kritiku Bakira, ali nemate pravo pristajati na nacionalizam i šovinizam Mijatovića upravo zbog multietničnosti Bosne, na koji se tako monopolistički pozivate.

Druže Nikšiću, ne sumnjam u vaš bosanski patriotizam, ali sumnjam u vašu hrabrost da popu kažete pop, a bobu bob. Mislio sam da je u slučaju Srebrenice bila vaša slučajna greška. U slučaju Mostara moje povjerenje u vašu političku mudrost bilo je dobrano poljuljano zato što ste, direktno ili indirektno, omogućili da, nakon svega, Ha-de-ze nastavi podjelu grada Mostara. Tu je vaša priča o multietničnosti uvelike pokopana.  Suzdržao sam se od komentara na vaš kukavički odnos naspram dobre volje reisu-l-uleme Kvazovića da okupi probosanske političke snage za dobrobit bosanske države i nacije. Licemjerno je, Nikšiću, tražiti susret sa reisu-l-ulemom Kavazovićem pred izbore radi političke podrške Es-de-pe-u, a onda odbiti potpisati zajedničku izjavu s obrazloženjem da se vjerske zajednice nemaju pravo miješati u politiku osim onoliko koliko treba Es-de-pe-u pred izbore.

Međutim, sad razumijem zašto ste tako postupili i u Srebrenici, i u Mostaru, i sa dobronamjernom idejom resu-l-uleme Kavazovića o probosanskom okupljanju. Postupili ste zato da ne biste  povrijedili nacionalni osjećaj kod Srbina i Bosanca Mijatovića,  koji ne negira genocid. Jer ako biste ga povrijedili, on bi onda bio samo Srbin i negirao bi genocid. E, vidite, Nikšiću, Mijatović je to skužio pa se umjesto vas odvažio da vam (nam) čita lekcije iz multietničnosti  i vas zadužio da to prenosite Bošnjacima, na čelu sa nekadašnjim Reisom u Bošnjaka, kojeg vi onda optužite da puca u tu Mihanovićevu multietničnost jer smije da kaže „popu pop, a bobu bob“.

No, ako vam, Nikšiću, optužba nekadašnjeg Reisa koristi da biste zadržali Mijatovića u Es-de-pe, neka vam je onda „halal olsun“. Bolje je da vam je multietnički  Mijatović u Banjoj Luci bliži nego nekadašnji i sadašnji reisu-l-ulema u Bošnjaka, koji ne razumiju vašu Es-de-pe-ovu politiku otkako ste vi na čelu te partije, koja se utopila u politiku njihove „Naše stranke“, o kojoj će biti riječi nekom drugom prilikom.

U svakom slučaju, Nikšiću, želim vam dobro zdravlje i uspješan politički rad na multietničkoj Bosni. Nadam se da vi smijete otići u Banja Luku bez 100 policajaca u obezbjeđenju.

Dozvolite mi, na kraju, da poželim svim muslimanima i muslimankama u domovini i svijetu ugodan i blagoslovljen ostatak Ramazana! Amin!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *