RAMAZAN 1442/2021 Odmor za dušu kao nečujna potreba za smislom

Draga braćo i sestre,

Sutra je ponedjeljak 29. šaban, 1442h/12. april, 2021m. Sa sutrašnjim zalaskom sunca nastupa prvi dan mjeseca Ramazana, u kojem je, onim koji vjeruju u Svevišnjeg Allaha i posljednjeg Poslanika Muhammeda, a.s., propisan ʿibādet posta kao što je bio propisan i onima prije nas.

Često čujemo od uleme da islam ima odgovor na svako pitanje, koje muči čovjeka. Ali, četo opet ne znamo kako da taj obećani odgovor nađemo. Gdje je onda problem: u ulemi koja ne zna da nam ponudi odgovor ili u nama samima jer nemamo želje da odgovor tražimo u sebi.

Svakako, u svakom čovjeku postoji želja za smislom, to jeste postoji volja da nađe odgovor na pitanje koje ga muči i lijek za bolest koja ga mori. Posebno za bolest koja mu je na duši ili u duši. Od mnogih bolesti u duši i na duši je bolest izgubljenog osjećaja da život ima smisla.

Mjesec Ramazan je muslimanima propisan da se duša odmara od užitka tijela, užitka koji čovjeku ubija osjećaj da život ima smisla kad tjelesni užitak nije više užitak već noćna mora i za tijelo i za dušu. Lijek za takvu bolest psihoterapeuti su našli u logoterapiji: traženju smisla do zdravijeg života. Logoterapija, koju je utemeljio Viktor Farnkl, pokazala se efikasnom u liječenju ovisnosti, posttraumatskog stresa, depresije, tjeskobe te u palijativnoj skrbi, kao  sveobuhvatnoj zdravstvenoj, psihološkoj, socijalnoj i duhovnoj skrbi s ciljem pružanja njege pacijentima s neizlječivim bolestima koje značajno skraćuju životni vijek.

Mjesec Ramazan je vrijeme aʿibādet posta je način pojedinačne i kolektivne logoterapije u ovom vremenu kad ljudi gube osjećaj da život ima smisla sa koronom, koja razdvaja ljude jedne od dugih, koja uzrokuje depresiju.

Dragi moji,

U želji da se i sam podvrignem ramazanskoj logoterapiji krozʿibādet posta, pozivam vas da se družimo na ovom blogu  kao i na mom facebook-u Dr. Mustafa Cerić.

Uz Allahovu milost, ja ću vam nuditi mudrosti, koje vam možda mogu pomoći da baš u ovom Ramazanu krozʿibādet posta izoštrite svoj osjećaj da život ima smisla u tawḥīdu, tj., u vjeri u Jednog Boga, koji nije rođen, koji nije rodio i kojem ništa i niko nije ravan.

S ovom najavom i očekivanjem da ćemo se, ako Bog da, družiti uʿibādet posta, čestitam vam mubarek Ramazan s dovom Allahu Milostivom da nam omili ʿibādet posta i osnaži osjećaj da život ima smisla u  tawḥīdu, kao izvoru Njegove neizmjerne milosti! Amin!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *