ETO, I TO SMO DOČEKALI: RUSKU JAVNU VOJNU PRIJETNJU BOSNI

JE LI ALEKSANDAR VUČIĆ RUSKI VOJNI IGRAČ NA BALKANU I EUROPI

KAO ŠTO JE BAŠAR AL-ASADA NA BLISKOM ISTOKU?

Podcijenila je bosanska i europska politika rusko veto protiv usvajanja Rezolucije Savjeta Sigurnosti Ujedinjenih Nacija o Srebrenici od jula, 2015. god., kojom se osuđuje srpski genocid od 11.  jula. 1995. god. , koju je predložila Velika Britanija i podržale Sjedinjene Američke Države i zemlje Evropske unije!

Podcijenila je bosanska i europska politika velikodušnu zahvalnost Aleksandra Vučića Ruskoj Federaciji što slijedi srpsku politiku negacije srpskog genocida u Srebrenici!

Podcijenila je bosanska i europska politika česte Dodikove zvanične i ne zvanične odlaske u Moskvu i susrete sa Vladimirom Putinom!

Podcijenila je bosanska i europska politika činjenicu da je Milorad Dodik, koji je na crnoj listi američki administracije,  na čelu bosanske države, kojoj se podruguje, radeći za ruske interese ne samo u Bosni već i na Balkanu i Europi!

Podcijenila je bosanska politika  “antibosansko i antiustavno ponašanje” ambasadora bosanske države u Kanadi Marka Milisava, koji širi anti-euroatlanski put Bosne i Hercegovine, posebno članstvo u NATO!

Podcijenila je bosanska politika Danajca, koji je u na Sarajevski aerodrom  donio poklon  vakcine ne kao lijek već kao raketiranje!

Podcijenila je bosanska politika reketaški naum da se cijeli Ustavni sud Bosne i Hercegovine vakcinira u Srbiji!

Podcijenila je bosanska i europska politika slijetanje ruskog vojnog aviona u Banjoj Luci. Sarajevu nisu bila poznata  ni imena putnika ni vrsta robe, koje je dovezena iz Rusije i istovarena u Banjoj Luci, jednom od važnih gradova suverene bosanske države!

Podcijenila je bosanska i europska politika činjenicu da bosanska vlada nabavlja vakcine od proizvođača iz Rusije, dovodeći time svoj položaj u ovisnost o ruskoj politici, koja koristi pandemiju Covida-19 da širi svoj  politički i vojni reketaški utjecaj (blackmailing) na Balkanu i Europi.

Slijedom te neodgovorne prakse, bosanska i europska politika podcjenjuje javnu prijetnju neovisnoj, suverenoj i međunarodno priznatoj bosanskoj državi i bosanskim građanima ako nastave inzistirati na svom pravu i provedbi već legitimno i legalno usvojene državne odluke za bosansko punopravno članstvo u NATO. Naime, nakon što je otišao ambasador Ruske Federacije Petar Ivancov, koji „nije poštovao odluke institucija Bosne i Hercegovin“ (Komšić),  došao je novi ruski ambasador u Sarajevo Igor Kalabukhov, predao je kopije akreditivnih pisama, bio je u nastupnoj posjeti kod reisu-l-uleme i odmah se latio pera da nam očita lekciju i saopći javno otvorenu genocidnu rusku prijetnju.

Otvor linkove ovdje:

https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwi_oa2367vvAhXIHXcKHSs5CmsQFjAAegQIAxAD&url=https%3A%2F%2Fbih.mid.ru%2Fbs%2Fpress_center%2Fnews%2Fsaop_tenje_za_javnost%2F&usg=AOvVaw0rSGdMd94oyHnp93SEHiwF

https://www.usnews.com/news/world/articles/2021-03-18/russia-warns-it-will-have-to-react-if-bosnia-moves-to-join-nato

Na trenutak sam pomislio da je predsjednik Amerike Đo Bajden pretjerao kad je rekao: „Putin je ubica“ („killer“). No, nakon čitanja jučerašnjeg saopćenja za javnost ruske ambasade u Sarajevo, gdje se Bosni javno vojno prijeti ako se pridruži NATO-u, shvatio sam šta nam je Bajden htio reći. Jer ton i poruka ruskog saopćenja zvuči kao ton i pred-genocidna poruka Radovana Karadžića u bosanskom parlamentu: – Nemojte da mislite da nećete odvesti Bosnu i Hercegovinu u pakao, a muslimanski narod možda u nestanak, jer muslimanski narod ne može da se odbrani ako bude rat ovdje .

Drugim riječima, ruski ambasador Kalabukhov, nakon što mu je bosanska država prihvatila akreditivna pisma i nakon što je bio u nastupnoj posjeti kod vrhovnog duhovnog poglavara u Bošnjaka, osjetio se komotnim da nam poruči: – Nemojte da mislite da nećete odvesti Bosnu i Hercegovinu u pakao, a bošnjački narod možda u nestanak, jer bošnjački narod ne može da se odbrani ako ode s NATO-om umjesto s Rusijom. Eto, da vam nije Rusije i Srbije ko bi vas vakcinirao? Ko bi vas cijepio i odcijepio od vas samih, ko bi vas genocidom politikom sebi mamio?  

A onda jasna prijetnja:   – U slučaju praktičnog zbližavanja Bosne i Hercegovine i NATO-a, naša zemlja će morati reagovati na ovaj neprijateljski korak – naspram Rusije, jučer nam tako poručuje Putin.

Zašto?

  • Zato što evroatlantska integracija Bosne je psihološki i emocionalni aspekt jer nam govore da je NATO„najmoćniji savez na svijetu“, sposoban da uspostavi dugoročni mir i stabilnosti u regiji u kojoj „tradicionalno ključaju nesuglasice, te postoji visoki rizik sukoba“, što će dovesti do toga da će „evropski prostor postati kompaktniji, a politike država članica – predvidljive“. 

Ova ruska lekcija iz psihologije je suvišna, ali ima svoj smisao jer nam otkriva šta Rusima smeta. Smeta im što se s njima, negatorima srpskog genocida, nismo emotivno „integrirali“ pa da nas spase od novog genocida, kojeg ruska ambasada javno najavljuje.

  • Zato što Rusima nije jasno pa nas pitaju: Zar je NATO neka duševna bolnica koja je stvorena radi liječenja postojećih strahova i fobija kod svojih pacijenata? Postavlja se logično pitanje: koga se Bosna i Hercegovina boji? Od koga bi je saveznici u bloku trebali zaštititi?

Očekivao sam, ambasadore Kalabukhov, da će vam hitan odgovor dati naši državnici i političari, posebno onaj koji onomad govoraše da srbijanski premijer treba prste svoje da drži dalje od Bosne “jer bi mogao dobiti po prstima i po nosu”; očekivao sam avaz/glas protesta od onog koji ponavlja da će se dušmani umoriti od rušenja Bosne, ali bosanski patriote se neće nikad umoriti u odbrani Bosne; očekivao sam da se čuje multikulturni glas pobune onih što nam pozlaćuju Sarajevo, oni koji se ničega ne stide jer nisu Bošnjaci, ali ni od jednog njih ne viđoh ni prsta, niti čuh avaza ni glasa – svi junaci nikom ponikoše i u spasonosnu rusku vakcinu pogledaše.

Zato vam moram ja odgovoriti u ime Dobrih Bošnjana, slavnih bosanskih gazija i časnih bosanskih šehida: – Mi se nikog osim Boga ne bojimo! Ali jako smo oprezni! Plašimo se da nas nespremne dočekate s vašom genocidnom srpsko-ruskom politikom, s kojom nam, poput Karadžića, javno prijetite da ćemo, možda, nestati ako se „zbližimo“ NATO-u umjesto vama – Rusiji, koja negira srpski genocid, koji je nedvosmisleno utvrđen na međunarodnom sudu pravde u Hagu, u čijem ste osnivanju i održavanju i vi aktivno sudjelovali. Nije li tako?

 

Dakako, ambasadore Kalabukhov, nama Bošnjacima/Bosancima treba duševni oporavak od srpskog genocida.  Zato mi vjerujemo NATO-u, koji nam pomaže da se oslobodimo od fobije genocida, fobije, koju nam vi Rusi u kolaboraciji sa Srbima namećete, jer onaj koji negira dokazani genocid, u stanju je da napravi novi genocid.

 

Zato, pozivam reisu-l-ulemu Kavazovića da vas, ambasadore Kalabukhov, pozove na razgovor kako bi vam objasnio šta znači naša fobija od vašeg ruskog prisustva u Bosni, prisustva kojeg prati evo prati otvorena vojan prijetnja, gdje kažete da će  „vaša zemlja morati reagovati na ovaj neprijateljski korak“. Koji neprijateljski čin, ambasadore Kalabukhov? Otkad je Bosna neprijatelj Rusije? Vama očito nije ništa jasno šta se događalo i događa u Sarajevu? Nije bosanska armija izvršila agresiju na Srbiju i držala Beograd 1.425 dana pod opsadom, što je tri puta duže nego opsada Staljingrada, već je srpska vojska, kojoj su pomagali i neki vaši nesretni ruski dobrovoljci, izvršila agresiju na Bosnu i držala Sarajevo pod opsadom. Vi, ambasadore Kalabukhov, tek treba da nauči gdje ste došli – došli ste u grad Sarajevo, europski Jeruzalem,  grad koje je bio pod srpsko-pravoslavnom opsadom 1.425 dana, tri puta duže od opsade Staljingrada. Vaša retorika u saopćenju za javnost ne samo da nije diplomatska naspram jedne male balkanske i europske zemlje, čijoj se ljepoti, kulturi i civilizaciji divi cijeli svijet, već je vaša retorika najgori primjer diplomatskog primitivizma iz najmračnijih vremena u historiji čovječanstva. Možda vam se čini da u Srebrenici nema više muških glava nakon genocida, ali imaju srebreničke majke, koje su majke jače i časnije od vaše ruske arogancije.

  • Zato što, kaže se u ruskom saopćenju za javnost: – Suprotno našim zapadnim partnerima mi ne namećemo izbor vanjskopolitičkih prioriteta. Ali istovremeno pozivamo bosanskohercegovačke prijatelje da dobro razmisle, da izvagaju sve „za“ i „protiv“, da uzmu u obzir mišljenje svih stanovnika zemlje koji su daleki od konsenzusa po ovom pitanju, da pogledaju uspješan primjer takvih dinamično razvijenih zemalja koje se nisu pridružile NATO-u kao što su Austrija, Irska, Švicarska, Švedska i Finska.

Ambasadore Kalabukhov, vi kao da ste pali s Marsa?  Ili se praviti ludi pa ne znate da postoji koncensus bosanske države i suglasnost bosanskih građana o ulasku Bosne u NATO. To je pitanje stavljeno ad acta jer za Bosnu nema drugog puta osim euroatlantske integracije, politički, vojno i ekonomski. Bosna nije Sirija, gdje vi možete u mutnom loviti ribe, niti vam Aleksandar Vučić može biti vaš igrač na Balkanu i Europi kao što je Bašar Al-Asad vaš igrač na Bliskom istoku. Bosna je u europskoj – zapadnoj sferi utjecaja i vladavine prava – politički, vojno i ekonomski. Rusija to može samo da kulturno posmatra i šuti. Ruske prijetnje ovdje u Bosni ne važe!

Poznati su nam vaši „vanjskopolitičkih prioriteti“ u svijetu, kao što su nam poznate i vaše ruske životne prednosti, koje nudite imigrantima ako ima nekih od njih kojima je Rusija destinacija.  Zanimljivo je da ni vaša braća Srbe ne trče vama da poprave svoj životni standard i nađu mir za svoju obitelj, već se okreću vašim „zapadnim partnerima“ od Europe, Amerike i Australije da tamo žive i rade dok vi gledate iz Rusije kako im je teško tamo na Zapadu. Šta mislite, ambasadore Kalabukhov, ako bi taj vama omraženi Zapad dao nalog da Srbi treba da napuste Zapad i dođu vama u Rusiju, kao politički disidenti ili ekonomski emigranti, da kod vas nađu bolji život? Zašto Srbi, vaša braća na Balkanu, više vole da idu na Zapad sa svojom djecom nego u vašu,  svoju majku Rusiju?  Koliko danas Srba živi kod svije majke Rusje, a koliko ih živi kod vaših „zapadnih partnera“? Koliko sirijskih prognanika, koje je Bašar Al-Asad protjerao iz njihovih domova uz vaše ruske neutralne „vanjskopolitičke prioritet“, traži u Rusiji utočište, a koliko ih se zaputilo da traži spas u Europi i Zapadu?

Vidite, ambasadore Kalabukhov, koliko god su bosanski političari i europski monitori podcijenili vašu rusko-srpsku genocidnu politiku u Bosni, toliko ste vi mnogo više podcijenili bosansku pamet i otpor. Vi ste se previše pouzdali u „junake“, koji pred vama gledaju u zemlju zbog vaših. Ali, bosansku dušu i čast nije nikad niko mogao kupiti ni za kakve para pa makar to Bošnjacima/Bosancima bilo zadnje. Varaju vas što vam pričaju da „nema Bosne“. Ima Bosne unatoč Vučiću i Dodiku, koji joj rade o glavi. To ćete, ambasadore Kalabukhov, vrlo brzo shvatiti. I vrlo brzo morat ćete povući ruske vojne prijetnje te se ispričati bosanskim građanima za vrijeđanje njihove bosanske časti i slobode. Nije Bosna tako lahak plijen kao što vam se na prvi pogled čini.

 

Vama se, očito, čini da vam je slobodno da pričate u Sarajevu šta god hoćete  zato što vašu rusku otvorenu vojnu prijatnu sarajevski mediji ne prenose. Nešto zbog straha, a nešto i zbog interesa, a nešto i zbog nemara. Jer važnija je vijest ko je direktor komunalnog poduzeća grada Sarajeva nego vaša priča o tome da se Bosna ne smije pridružiti NATO-u. To sarajevske medije ne zanima. Samo jedan slučajni portal, štićenog bošnjačkih prava pod imenom faktor.ba stidljivo je prenio informaciju o vašoj vojnoj prijetnji sa Glasa Amerike.

Kao što ne zanima ni političke glave, koje povazdan hvataju i hapse premijera Novalića zbog respiratora. Čak je i Čedomir Jovanović, iako bolestan od posljedica Korone, morao skoknuti iz Beograda da brani Novalića od Bošnjaka/Bosanaca, posebno od onih kojima je na umu da ovladaju Sarajevom.

Najažurniji u borbi protiv kriminala i korupcije u Sarajevu od svih je podpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović, koji se ne skida sa Face TV, gdje nagovara neoalijansu ili ti „četvorku“  da se bori protiv kriminala i korupcije poput njegovom mu jarana Draška Stanivuković, koji sa đedovom četničkom šubarom u glavi ako nije na glavi, svakodnevno izlazi u javnost s papirima o Dodikovom kriminalu i korupciji u Banjoj Luci. Uspješno?

A pošto je SDA isto što i SNSD u Banjoj Luci i HDZ u Mostaru, onda to znači da se sarajevska neoalijansa treba obračunati sa SDA-om, kao političkim konceptom, a ne samo pojedincima iz SDA, koji su krivi za nedolično ponašanje u politici.

Naravno, nije ni Vojinu Mijatoviću zasmetala otvorena ruska vojna prijetnja Bosni ako se pridruži NATO-u. Ali mu smeta SDA-a, kao takva, SDA koja nije i nikad neće biti jednaka ni sa SNSD-om ni sa HDZ-om. Ma koliko mi Bošnjaci/Bosanci imali primjedbi i kritika na SDA. No, SDA u svom originalnom političkom konceptu nezamjenljiva za Bošnjake/Bosance. Sviđalo se to neko ili ne sviđalo. Ali to je tako! Svi su mislili da je Bosna pri kraju, ali svi su bili u krivi. Volio bih da to ruski ambasador što prije shvati!

 

Tako je mislio Milošević!

Tako je mislio Tuđman!

Tako, izgleda, misli i vaš Putin!

Pogrešno!

Prenesite to vašem Putinu da se ne sramoti!

Bosna nije Sirija. Bosna je Bosna, u kojoj danas stanuje NATO sa svojom čizmom!

Rusija u Bosni nema i ne može imati svoju čizmu!

To dobro znaju i Aleksandar Vučić i Milorad Dodik!

Bilo bi pošteno da vam to oni kažu da se ne sramotite!

Bosnu brane bosanske majke, koje su snažnije i hrabrije od svih vaših ruskih plaćenika od Sirije do Libije!

 

 

 

 

 

One comment

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *